Chat Depresyonu Artırıyor
ABD'de yapılan bir araştırma, sanal sohbet yapmanın yalnızlık hissini ve depresyonu artırdığını gösterdi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, internet başında gereğinden fazla zaman harcayan, onu uygun kullanmayan insanların iş, okul, aile ve sosyal hayatlarının bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.
Prof. Dr. Yorulmaz, internetin yarattığı sanal dünyada, gerçek insanlar yerine bir elektronik posta adresi, bir takma isim ile insanlar arası ilişkilerin gerçek dünyadan farklı biçimde kurulduğunu belirtti.
İnternet aracılığıyla evden alışveriş, bankacılık, devlet kurumları ile yazışma, eğlenme, sohbet, vergi ödeme, ödev hazırlama, hatta işe gitmeden çalışmanın mümkün hale geldiği belirten Yorulmaz, 'Böylece insanlar arası ilişkiler zayıflamakta, başta çocuk ve gençlerin kişilik gelişimi olmak üzere pek çok sorun ortaya çıkmaktadır' dedi.
'GEÇİCİ MUTLULUK VERİYOR'
ABD'de yapılan bir araştırmanın, chat yapmanın geçici bir mutluluk meydana getirdiğini, fakat uzun vadede yalnızlık hissini ve depresyonu artırdığını gösterdiğini ifade eden Yorulmaz, şunları kaydetti:
'Sanal sohbeti alışkanlık haline getirenlerin öz güven problemi olduğu ve içe dönük kişiliğe sahip, konuşkan olmayan kişilerden oluştuğu gözlendi. Sanal sohbette, çok sosyal olmayan kişiler daha çok vakit harcıyorlar. Bağımlılık yapan tüm maddeler gibi internette bağımlılık yapabilir. Bu uyku kaçırıcı, bellek bozukluklarına yol açan bağımlılıktır. İnternet bağımlılıkları, internette fazla vakit harcarlar ve internete giremediklerinde kendini kötü hissederler. Diğer uğraşlardan zevk almazlar. Okul ve işle ilgili sorun yaşar, bununla ilişkili olarak yalan söylerler.'
Prof. Dr. Yorulmaz, her şeyde olduğu gibi 'chat'in de aşırıya kaçılmadan ve gerçek hayattan kopulmadan yapılması gerektiğini söyledi.
Gerçek insanlarla kurulan ilişkilerin her zaman daha sağlıklı olduğunu ifade eden Yorulmaz, internetteki ilişkilerin asla gerçek arkadaşlığın yerini almaması gerektiğini kaydetti